Gigantski rat - "Tojota" tuži "Dženeral motros"

Bez autora
Dec 01 2010

Japanska "Tojota", najveći proizvođač kola na svetu, danas je objavila da je pred američkim sudom podigla tužbu protiv "Dženeral motorsa" zbog štete nastale prodajom nekretnina posle zatvaranja njihove zajedničke fabrike u Kaliforniji."Tojota" insistira da jedna od filijala posrnulog GM-a, kompanija MLC koja je bila zadužena za sprovođenje stečajnog postupka, mora da plati 73 miliona dolara povodom kršenja ugovora potpisanog između bivšeg GM i "Tojote" zbog zatvaranja pogona NUMMI ove godine.

Gigantski rat - "Tojota" tuži "Dženeral motros"Japanska "Tojota", najveći proizvođač kola na svetu, danas je objavila da je pred američkim sudom podigla tužbu protiv "Dženeral motorsa" zbog štete nastale prodajom nekretnina posle zatvaranja njihove zajedničke fabrike u Kaliforniji.

"Tojota" insistira da jedna od filijala posrnulog GM-a, kompanija MLC koja je bila zadužena za sprovođenje stečajnog postupka, mora da plati 73 miliona dolara povodom kršenja ugovora potpisanog između bivšeg GM i "Tojote" zbog zatvaranja pogona NUMMI ove godine.

Portparol "Tojote" Pol Nolasko objasnio je da se traži nadoknada štete nastale obustavljanjem proizvodnje jednog od GM modela u zajednički podignutom pogonu u Kaliforniji. Bivši posrnuli GM odlučio je da obustavi proizvodnju modela "pontijak vibe" u pogonu NUMMI, u koji je "Tojota" uložila desetine miliona dolara. "Tojota" tvrdi da joj je naneta šteta od 73 miliona dolara koju nije mogla da nadoknadi iz stečajne mase.

Fabrika je zatvorena u aprilu, a "Tojota" je smatrala da teško može sama da nastavi rad u fabrici nakon što je GM prošle godine izašao iz zajedničkog preduzeća. "Tojota" je zatvorila fabriku početkom ove godine nakon što je postignut sporazum sa 4.500 radnika zaposlenih u tom pogonu.

Više od godinu dana smo razgovarali kako da nadoknadimo troškove nastale zatvaranjem NUMMI, ali nam je amerčki sud preporučio da podnesemo tužbu, kazao je Nolasko.

"Tojota" je prodala fabriku kompaniji "Tesla motori" u maju, da bi japanska kompanija kasnije kupila za 50 miliona dolara akcije u američkom proizvođaču električnih vozila.

U posebnom procesu, NUMMI je takođe podneo tužbu protiv MLC zahtevajući 360 miliona dolara na ime nadoknade štete nastale podelom zajedničkog preduzeća, rekao je Nolasko.

Zbog ogromnih dugova GM je bio prinuđen da zatraži sudsku zaštitu od poverilaca u junu 2009, kada je dobio 50 milijardi dolara pomoći od američke vlade da bi izbegao bankrot.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik